Boven de eeuwige rust | Isaac Levitan | 1894

Isaac Iljitsj Levitan ( 1860 Moskou-1900) was een Russisch landschapsschilder, die tot de stroming van de Zwervers (Peredvizjniki) behoorde. Al eerder schreef ik over “Peredvizjniki” , vanwege een prachtige tentoonstelling die ik bezocht in het Drents Museum in Assen in 2017. Deze tentoonstelling ging over de “zwervers”, een groep van Russische kunstschilders aan het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw. Later was de officiële benaming van Peredvizjniki: “Maatschappij voor reizende kunstexposities”. Hun kunst wordt tot het Realisme gerekend. Als Nederlandse vertaling wordt “De Trekkers” gebruikt en op andere plaatsen “De Zwervers”. In 1891 werd Levitan als lid toegelaten tot de Zwervers.

3 Reacties op “Boven de eeuwige rust | Isaac Levitan | 1894

  1. Harris

    Wat een prachtig schilderij / sfeer. Het bijzondere landschap en heel knap om zo,n mooie lucht neer te zetten.

  2. Joost Veerkamp

    Het is dit schilderij dat de Russische schrijver Paustovskij beschrijft in zijn boek De gouden roos (blz 276).
    “Tot dan toe was een regenachtige dag in mijn ogen altijd in dezelfde troosteloze kleur gehuld. Heel de melancholie van een verregende dag kwam naar ik dacht doordat het slechte weer de kleuren opslokte en de aarde in een grijs waas hulde. Levitan echter zag in deze melancholie juist iets groots, iets plechtigs zelfs en trof er vele zuivere kleuren in aan. Sindsdien had een regendag voor mij niets drukkends meer. Integendeel, ik begon ervan te houden om de zuiverheid van de lucht, de koelte die je wangen doet gloeien, de tinnen rimpeling van de rivieren en de zwaar voorbijtrekkende wolken.”

  3. Krina Bericht auteur

    Wat een prachtige tekst! Ik vind het ook een prachtig schilderij en ik ga deze tekst nog een paar keer lezen en het schilderij bekijken en hoop dat ik dan ook zo over een regenachtige dag ga denken als deze schrijver!

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.