De Madonna met kanunnik Joris van der Paele | Jan van Eyck | 1436

Deze zomer was ik een dagje in Brugge; een stadje in België wat één groot openlucht museum is, prachtig! Helaas wel heel druk, te druk, met toeristen…Brugge heeft ook een aantal prachtige musea, waaronder het “Groeninghemuseum”. Een heel mooi museum, waar ik voor het eerst was en werd verrast door het mooie gebouw en zeker door de prachtige collectie. Vele topstukken van Belgische meesters, zoals dit prachtige werk van Jan van Eyck. Groot ( 125cm x 160 cm) en prachtige kleuren, heel indrukwekkend. De kanunnik gaf zelf opdracht voor dit schilderij en je ziet hem rechts in het witte gewaad, knielend.

2 Reacties op “De Madonna met kanunnik Joris van der Paele | Jan van Eyck | 1436

 1. sjaak oosterling

  Brugge is niet enkel een museum avant la lettre op zich met een ongekende schat aan kunst historie
  maar los daarvan een aaneen schakeling van culinair erfgoed waar je tussen alle schilders hoogte punten ook de beroemde Tripels en niet te vergeten Breugheliaanse gerechten zoals daar zijn van de Varkenswangetjes kan genieten
  Hoewel ik als west zeeuws Vlaming er goed bekend ben werd ik er door mijn Amsterdamse schoonzoon op werd gewezen dat hi zwijmelend van verlangen naar het Vlaanderen uit de gouden eeuw had genoten van het beste wat het varken te bieden heeft: varkenswangetjes met frieten en groentjes.
  In restaurant de Huzaar. te vinden op internet.
  Een mooiere en smaakvolere afsluiting van een dagje Brugge is er nauwelijks te bedenken!
  Sjaak oosterling

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.