Het ontwaken van Michel de Montaigne|Edouard Hamman|1847

Dit vind ik een grappig schilderij, ook een beetje vanwege het verhaal erachter. In zijn beroemde essays vertelt Michel de Montaigne (1533-1592) vol bewondering over de liefdevolle opvoeding die hij van zijn vader kreeg. “Omdat het volgens sommigen schadelijk is voor de tere kinderziel om ’s ochtends vroeg en met geweld ontrukt te worden aan de slaap (waarin kinderen veel dieper zijn verzonken dan wij) liet hij mij ’s ochtends wekken met de klanken van een muziekinstrument en er was altijd wel iemand die voor mij speelde.” Nou daar zit wel wat in, ik haat wekkers, wie niet? Ik word zelf wakker van mijn wekker met vogeltjesgeluiden en zonlicht, een goeie start van de dag i.p.v geschetter van de radio of een akelige buzzer! Edouard Hamman was een Belgische kunstenaar die zich speciaal toelegde op het vastleggen van historische anekdotes uit het leven van beroemde kunstenaars, vorsten en geleerden.

 

r:

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.