Joseph|Theodore Géricault|1818-1819

Een schilder die ik erg bewonder. Ik heb de tentoonstelling van hem gemist in Het Museum voor Schone Kunsten in Gent. Daar heb ik spijt van, maar ja, ik kan nu eenmaal niet overal naar toe. Géricault kiest voor romantische thema’s vol van drama, maar heeft daarbij ook oog voor gewone mensen en hun alledaagse beslommeringen. Voor de anonieme soldaat die ten strijde trekt of de oude bedelaar die uitgeput op straat ligt. Hij maakte menselijke portretten van psychiatrische patiënten. Niet al te vrolijke onderwerpen waar hij door werd aangetrokken, maar hij wist ook ongelooflijk mooi het leed in de ogen te laten weerspiegelen. Om die reden vind ik Joseph heel mooi.

3 Reacties op “Joseph|Theodore Géricault|1818-1819

 1. Peet

  Hoe krijgen sommige schilders het voor elkaar.

  De ogen van deze man zijn wezenlijk echt.

  Ik vergrootte het beeld op mijn ipod en het werd steeds beter.
  Niet te zien dat het was geschilderd.

 2. Nico

  Hey Krina,

  Mooi schilderij! Moest gelijk denken aan de ogen die Charley Toorop altijd zo mooi kon weergeven… Ik denk hierbij aan de vrouwelijke psychiatrische patiënt en aan de clown bij de ruïnes van Rotterdam; ook het bekijken waard!

  Greetz,

  Nico

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.