Klokkentoren Santa maria del Fiore|Giotto di Bondone|1334-1359

Deze toren staat naast de kathedraal. Het ontwerp van de klokkentoren is van Giotto. Hij begon in 1334 met de werkzaamheden en leidde de bouw tot 1337, het jaar waarin hij stierf. Andrea Pisano zette de bouw voort en na hem Francesco Talenti. Maar zij wijzigden het oorspronkelijke ontwerp door het bouwwerk te voltooien met een horizontaal lopend terras in plaats van met de geplande spits. Met de bedekking van het veelkleurig marmer werd in 1359 de klokkentoren, die 89 meter hoog is, voltooid.  Je kunt de toren beklimmen, er staat continu een rij van heb ik jou daar voor, dus ik heb het niet gedaan. Eerlijkheidshalve moet ik er dan ook wel bij vermelden dat ik gigantische hoogtevrees heb, dus rij of geen rij; ik had het toch niet gedaan…Ik heb al eerder aandacht besteed aan Giotto, met Pasen, deze berichten kun je hier terugvinden: Bewening van gestorven Christus, De kruisiging, De arrestatie van Christus,Het laatste avondmaal

2 Reacties op “Klokkentoren Santa maria del Fiore|Giotto di Bondone|1334-1359

  1. joos heerebout

    Wat een mooie toren. Ja, dat had ik nou graag gedaan, daar eens boven op staan. Maar dat is vooral leuk als je al kent wat je van boven af kan zien, dus ik hou het maar bij de toren van Kloetinge.
    Groetjes, Joos

  2. Krina Bericht auteur

    Haha Joos, dat heb ik ook wel eens gedaan, de toren van Kloetinge en dat was inderdaad ook hartstikke leuk: je eigen huis eens vanuit een heel andere hoek zien!

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.