Pluto en Proserpina|Gian Lorenzo Bernini|1621

Na bijna een jaar corona crisis begin ik toch een beetje heimwee te krijgen naar mijn heerlijke buitenlandse kunsttripjes…Stel je voor dat je gewoon het vliegtuig kan pakken naar Rome en heerlijk kan rondstruinen in die prachtige stad! Het lijkt nu onvoorstelbaar, maar in 2016 was het heel gewoon. Ik neem jullie mee terug in de tijd; de tijd dat we gewoon naar Rome konden:

Vorige week was ik in Rome, de stad van Bernini! Ik verheugde mij er enorm op om al zijn werken te zien en het was prachtig. Natuurlijk bezochten we Galleria Borghese, een prachtig, niet al te groot museum, waar de mooiste, belangrijkste werken uit de geschiedenis te zien zijn. Je moet van te voren reserveren anders kom je er niet in.  Maar we hadden deze keer ons huiswerk goed gedaan, dus dat lukte allemaal. Op dit beeld zat ik  me te verkneukelen….ongelooflijk wat een schoonheid! Bernini was pas 23 jaar toen hij het maakte. Vooral de handafdruk in het been van Proserpine is fenomenaal, alsof het mensenvlees is i.p.v. marmer!

3 Reacties op “Pluto en Proserpina|Gian Lorenzo Bernini|1621

  1. Paul Voors (@paulvoors)

    Er straalt ook een enorme passie uit het beeld. Ongetwijfeld de passie van de jonge Bernini. Ook Pluto heeft er zin in. Proserpina is duidelijk minder enthousiast. Bij zien we de passie om zich uit de greep van Pluto te bevrijden.
    Het resultaat is een schitterend beeld waar we nog steeds van kunnen genieten.

  2. Krina Bericht auteur

    Goeie vraag, weet ik niet zeker, maar ik denk het wel. Meestal werd het uit één stuk marmer gehouwen.

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.