Portret van de comtesse d’Haussonville|Jean Auguste Dominique Ingrès|1845

Dit is een absoluut topstuk uit de Frick Collection. Een prachtig groot doek, met een zelfverzekerde krachtige vrouw. Dat was ze ook en beeldschoon; Ingrès was onder de indruk van haar. Ingrès portretteerde zijn onderwerpen wel altijd op zeer positieve wijze; hij maakte ze vaak mooier dan ze waren. Toch zie je in dit schilderij ook vreemde vervormingen. Kijk eens goed naar de armen; ze zijn te groot en te dik en de rechterarm heeft een onmogelijke, onnatuurlijke positie. Ingrès zou dit expres gedaan hebben, vanwege de harmonie in de compositie. Ook in zijn andere schilderijen zie je vaak zo’n “foutje”. De Frick Collection is nog te zien in het Mauritshuis tot 10 mei. Voor meer info: mauritshuis.nl

4 Reacties op “Portret van de comtesse d’Haussonville|Jean Auguste Dominique Ingrès|1845

  1. Anita Joziasse

    Toevallig viel net de “Spoor” op de deurmat met een foto van dit schilderij. Het intrigeerde me direct. 31 maart en 25 april zijn er – voor abonnementshouders van de NS – lezingen door een kunsthistoricus van de Vrije Academie over deze kunstschatten uit New York uit The Frick Collection. Ik denk zeer de moeite waard!

  2. joos heerebout

    Dat deze dame zo krachtig is, kan ik niet zien aan dit portret. Maar grappig, de opmerking over die arm. Dat was me uit mezelf niet opgevallen, maar inderdaad. Een vreemde arm en een onmogelijke houding.

  3. joos heerebout

    maar verder vind ik de jurk onwaarschijnlijk knap geschilderd. Heel prachtig

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.