Portret van Margaretha de Geer|Rembrandt van Rijn|1661

Ja, vorige week was het dan zover: de Late Rembrandt tentoonstelling in het Rijksmuseum! De geruchten over 2 uur lange wachtrijen deden ons doen besluiten om op maandagochtend vroeg te gaan. Om half 10 waren we daar en in ieder geval nog geen rij, maar in de tentoonstellingszalen was het al behoorlijk druk! Een beetje dringen of rustig je kans afwachten voor elk schilderij…Overweldigend was het; 105 werken van Rembrandt. Ik heb me beperkt tot de olieverf schilderijen en laat jullie een hele kleine selectie zien van werken die normaal niet in Nederland te zien zijn! Dus geen Joods bruidje of iets dergelijks, omdat dat normaal ook in het Rijksmuseum hangt. Dit portret wilde ik graag in het echt zien; het grijpt me aan. Deze vrouw was in het jaar dat ze geschilderd werd weduwe geworden. Dat is ook de reden dat ze je echt aankijkt. In die tijd was dat niet gebruikelijk; als je getrouwd was, werd je een beetje en profil, wegkijkend of kijkend naar je man, geportretteerd. Het portret hangt naast dat van haar man, die Rembrandt ook geschilderd had. Het is zo’n “echt” portret, niks mooier gemaakt, wat Rembrandt overigens nooit deed. Heel indringend! Het hangt normaal in Londen, The National Gallery.

5 Reacties op “Portret van Margaretha de Geer|Rembrandt van Rijn|1661

  1. Krina Bericht auteur

    Klopt Peter, deze tentoonstelling gaat over de laatste 18 jaren van zijn leven. In mijn volgende berichten lees je er meer over!

  2. Krina Bericht auteur

    Ja, je hebt helemaal gelijk hoor. Ik moet een beetje lachen om je reactie, ik zei namelijk precies hetzelfde over die ziel, maar toen werd ik vreselijk uitgelachen door mijn liefhebbende dochter, die er ook bij was…ach ja, ik hoop maar dat ze het ooit ook eens ziet…

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.