Sneeuwstorm:stoomboot vlak voor de haven|William Turner|1851

Een scheepje gevangen in een wervelstorm worstelt met de elementen. Het tafereel is door Turner vastgelegd met de vastberaden spontaniteit van een moderne kunstenaar. Omdat hij zijn tijd ver vooruit was, begrepen weinig tijdgenoten zijn werk. Tegenwoordig wordt hij echter beschouwd als een van de groten onder de Britse meesters. Aan het einde van zijn leven was Turner bijzonder geïnteresseerd in het natuurgeweld. Het verhaal gaat dat hij zich, om de sfeer van de storm op dit schilderij realistisch vast te leggen, op zijn zevenenzestigste vier uur lang liet vastbinden aan de brug van een stoomboot die de haven van Harwich uitvoer bij zwaar weer.

3 Reacties op “Sneeuwstorm:stoomboot vlak voor de haven|William Turner|1851

  1. Bieke

    Wat een beweging en kleurcomposities zeg! Dat vastbinden op de brug : ik geloof het direct…het schilderij geeft een intens doorleefd beeld door. Zijn werk zou ik graag eens ” in het echt ” bewonderen. Dit is alvast een fantastisch voorproefje.

  2. Krina Bericht auteur

    Nou Bieke, eind van dit jaar zal een grote tentoonstelling van hem in het oosten van het land zijn, in mijn volgende bericht lees je er meer over!

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.