Willem ll, prins van Oranje en zijn bruid Maria Stuart | Anthony van Dijck | 1641

Een allerliefst plaatje, maar toch ook een beetje zielig, of vooral heel zielig…Hij is veertien, zij pas negen. Toen de Hollandse prins en de Engelse prinses zo jong in Londen trouwden, werd dit portret gemaakt. Frederik Hendrik, de vader van Willem, gaf de beroemde Vlaamse schilder Van Dyck de opdracht voor het portret. Het huwelijk met de Engelse koningsdochter was goed voor de status van de Oranjes. Op haar jurk draagt Maria het cadeau van Willem: een grote diamanten broche. Van echte liefde kan geen sprake geweest zijn volgens mij, maar misschien is dat met de loop der jaren gegroeid….Ik hoop het maar!

2 Reacties op “Willem ll, prins van Oranje en zijn bruid Maria Stuart | Anthony van Dijck | 1641

 1. Nico

  Hey Krina!

  FF een berichtje van mij…. Stoer dat je steeds kunst bespreekt in je blog om anderen te enthousiasmeren. Ik reageer nauwelijks maar dat wil niet zeggen dat ik je kunstbesprekingen niet lees. Ga zo door want ik vind t geweldig wat je doet!

  Greetz,

  Nico

 2. Krina Bericht auteur

  Dankje Nico voor je leuke reactie! Ik doe het met altijd met veel plezier, maar het is heel fijn om zo nu en dan een reactie te krijgen van mijn lezers.

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.