Als men oud wordt|Josef Israëls|1878

Heel blij was ik toen ik dit schilderij ook op de tentoonstelling ontdekte, echt een favoriet van mij. Weer zo’n prachtig , indringend schilderij. Een thema wat mij de laatste jaren erg bezig houdt. Als je zelf wat ouder wordt ga je anders tegen ouderdom aankijken. Je eigen ouders worden echt oud of sterven. De kwetsbaarheid van ouderen raakt je meer. Zeker nu met alle bezuinigingen in de zorg is dit een thema om over na te denken; hoe zal het zijn als ik oud ben? Zit ik dan ook eenzaam voor een haardvuurtje mezelf warm te houden? Zo ver zal het hopelijk niet komen, maar het is toch iets waar ik me zorgen om maak. In dit schilderij zie je de kwetsbaarheid van de oude vrouw, je voelt het. De tentoonstelling heet: Holland op z’n mooist en is een dubbel tentoonstelling met het Haags Gemeentemuseum. Hij duurt nog t/m 6 september. voor meer info: Dordrechtsmuseum of Haags Gemeentemuseum

3 Reacties op “Als men oud wordt|Josef Israëls|1878

  1. Ine

    Schitterende tentoonstelling in het Museum van Dordrecht. Ik kan het iedereen aanbevelen een kijkje te nemen. Complimenten Krina voor je omschrijving van dit schilderij. Het zet je tot nadenken, Bedankt

  2. Els

    Ik ben het helemaal met je eens! Het deed mij denken aan mijn eigen moeder die ( uiteraard in andere kledij) 101 is geworden. Van een sterke vrouw lichamelijk en geestelijk tot aan de broze kwetsbaarheid op de zeer hoge ouderdom. De handen op het schilderij zijn haar handen . Ik voelde een mengeling van ontroering , deernis en herkenbaarheid. Een prachtig beeld op het schilderij! Het blijft me echt bij!

  3. Ad

    Mooie beschrijving van een prachtig schilderij dat ik zojuist gezien heb in het Dordts Museum. Ik was echt onder de indruk. Het maakt deel uit van de tentoonstelling “Het oog van Jan Veth”, ook een aanrader trouwens.

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.