De ijszeelCaspar David Friedrichl1823-1824

Om wat meer in winterse sferen te komen; een koud plaatje. In dit schilderij vergiste ik mij erg toen ik het voor het eerst zag; ik plaatste het in een heel ander tijdvak. Voor mijn gevoel is het niet zo oud en zou het zo in een museum voor hedendaagse kunst passen. Niet dus, het hoort thuis in de Romantiek ongeveer van 1790 tot 1840. Dit is wel het bekendste schilderij van Caspar Friedrich, maar hij heeft vele prachtige “natuur” schilderijen gemaakt. De mens speelt altijd een ondergeschikte rol in zijn werk. Hij plaatst ze vaak alleen om te laten zien hoe groots de natuur is en hoe nietig de mens. Een duidelijke overeenkomst met Turner, die ook uit deze periode kwam! We gaan verbanden leggen!! Dat is pas echt kunstgeschiedenis!

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.