De parkiet en de zeemeermin|Henri Matisse|1952-53

Mijn excuses voor de “mindere ” foto, maar het was niet mogelijk om het anders te doen. Moeilijk om zo’n groot werk goed op de foto te krijgen, zeker als er ook nog glas voor zit. En ja, die mensen die er voor staan, jammer…..je ziet zo wel hoe groot het is. Het is zo’n bekend en belangrijk werk dat ik het toch heel graag wil laten zien. De laatste jaren van zijn leven bracht Matisse, door ziekte gedwongen, grotendeels binnenshuis door. In zijn ateliers was hij omringd met (echte en geknipte) planten, bloemen en vogels. Zelf zei hij daarover:”Ik heb voor mezelf een kleine tuin om me heen gemaakt, waarin ik kan wandelen”. Hij zocht voortdurend naar de juiste composities en zijn assistenten verplaatsen voortdurend op zijn aanwijzingen de vormen. De tentoonstelling is nog tot 16 augustus, dus een beetje haast maken als je er nog heen wilt. Er wordt gebruik gemaakt van een tijdslot, maar ik ging op zaterdagmiddag en kon zo doorlopen, dus zo druk is het niet, wat fijn was! Meer info: www.stedelijk.nl

2 Reacties op “De parkiet en de zeemeermin|Henri Matisse|1952-53

  1. Paul Voors (@paulvoors)

    Bij mijn bezoek aan de expositie van Matisse was het druk, vooral in de zalen op de begane grond maar boven in de zalen met de collages en knipsels was het wel te doen.
    Het werk ‘de parkiet en de zeemeermin’ heeft het Stedelijk in haar eigen collectie. Het zal snel weer deel uitmaken van de vaste presentatie, verwacht ik. Het zo mooi!

  2. Bieke

    Bijzonder, dat een zó begenadigd schilder zich ook helemaal kon verliezen in dit knipselwerk! Ietwat naïef, maar daardoor ook wel ontroerend.

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.