De zeppelin|Carel Willink|1933

Museum More heeft een hele afdeling over de “magisch realist” Carel Willink. Een Nederlandse schilder die leefde van 1900 tot 1983. Na voortijdig afgebroken studies bouwkunde en medicijnen, besloot Willink kunstschilder te worden. Hij vertrok enkele jaren naar Berlijn om daar te studeren. Nadat hij met allerlei stromingen geëxperimenteerd had, ging hij steeds realistischer werken. Wat hij vooral in deze jaren weergaf was de dreiging in de wereld van die tijd. Ook dit schilderij heeft een vreemde, kille en dreigende sfeer.

2 Reacties op “De zeppelin|Carel Willink|1933

  1. joos heerebout

    Nou ja zeg, ik zie juist enthousiaste mensen en een vrolijk zonnetje.

  2. Maarten Bauer

    @Joos Heerebout

    Je hebt gelijk dat de mensen vrolijk wuivend afgebeeld staan, maar ik interpreteer dit beeld juist op de volgende manier:
    Wetende dat Carel Willink fel tegenstander van de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog was en reeds enigszins zag aankomen dat de Duitsers na de Eerste Wereldoorlog nieuw onheil zouden beginnen, zou ik de vrolijke personen juist interpreteren als onwetende Nederlandse burgers die wuiven naar een Duitse zeppelin die een groot gevaar voor Nederland zou kunnen zijn. De duisternis in de rest van het schilderij doet mij vermoeden dat Carel Willink de Nederlanders wilde wakker schudden: deze zeppelin kan het einde van onze vrijheid betekenen.

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.