Eed van Hotatii | Jacques-Louis David | 1784

Ook al houd ik me al een hele tijd met kunst en kunstgeschiedenis bezig, toch blijven er stromingen waar ik weinig vanaf weet en die ik niet als zodanig herken als ik een werk uit die tijd zie. Waarschijnlijk omdat ik weinig interesse heb in de werken van die tijd en ze eigenlijk niet zo heel mooi vind, maar ik vind het toch een gemis en wil er de komende tijd dan ook een paar uitdiepen. Onbekend is onbemind tenslotte….Te beginnen met het neoclassisme, waarvan bovenstaand werk van David het schoolvoorbeeld is. Geïnspireerd door de opgravingen van de oude Romeinse steden Pompeï en Herculaneum in 1748 ontstond een hernieuwde belangstelling voor de kunsten van de Klassieke oudheid. Het ordelijke en ingetogen neoclassisme ontwikkelde zich aan het einde van de achttiende eeuw als een reactie op de frivole sensualiteit van de rococo.

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.