Het water in|Virginie Elody Demont Breton|1898

Een leuke tentoonstelling in Antwerpen. Omdat het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen al jaren gesloten is vanwege een grootscheepse verbouwing, zijn er kleine exposities op andere locaties. Deze kleine expositie, 60 kunstwerken, is in de Koningin Fabiolazaal in de Jezusstraat, midden in het centrum. Het fijne aan zo’n kleine tentoonstelling is dat je het er even tussendoor doet; geen lange wachtrijen, een half uurtje en je hebt het gezien! De tentoonstelling heet: Tour de France, De Modernen. De mooiste Franse kunstwerken uit de laatste 2 eeuwen die het museum bezit hebben ze in deze tentoonstelling bijeen gebracht. Grote namen, mooie werken! Dit grote schilderij werd gebruikt voor de flyer van de tentoonstelling. Mooi, voor iedereen misschien wel een beetje herkenbaar; de weerstand van het kind wat het water in moet. De moeder meedogenloos; “hup er in jij”.

2 Reacties op “Het water in|Virginie Elody Demont Breton|1898

 1. Bieke

  Ja, deze is echt sprekend. Heel die lichaamstaal van zowel de daadkrachtige moeder als dat kleine ventje…zou hij ooit nog leren zwemmen hebben??
  En dan die baby! Die hangt daar echt zooo ongelooflijk onschuldig en onwetend te zijn. Prachtig.
  Trouwens bijzonder dat er ook eens een vrouwelijke schilder op de voorgrond treedt. Tenminste, ik neem aan dat Virginie Elody een vrouw is!!
  Recentelijk werd ik gewezen op de grote afwezigheid van vrouwen in de rij van belangrijke kunstenaars. En zie, hier is er eentje!
  Mooi!

 2. Krina Bericht auteur

  Ja, je hebt gelijk Bieke; het was niet gebruikelijk natuurlijk in die tijd dat een vrouw zich met schilderen bezig hield. De rijkere vrouwen borduurden misschien een beetje en de armere vrouwen hadden wel andere dingen aan hun hoofd.

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.