Krijtrotsen op Rügen|Caspar David Friedrich|1818

Friedrich hield heel erg van het Baltische eiland Rügen met zijn ruige, oude krijtrotsen en ging er steeds opnieuw naar toe. Zijn huwelijksreis in 1818 bracht hem en zijn bruid Christianne ook naar Rügen. Hij schilderde dit schilderij als een soort souvenir. Het laat drie bezoekers aan het eiland zien, met hun ruggen naar de toeschouwer, volledig ondergedompeld in het uitzicht op het landschap en de zee. Als je dit plaatje ziet heb je meteen zin om er ook eens heen te gaan. In mijn eerste bericht over Friedrich vermeldde ik dat hij tot de schilders van de Romantiek behoorde zoals ook de Engelse Turner. Ook de Franse schilder Gericault, over wie ik in eerdere berichten vertelde kan tot deze stroming gerekend worden. Vergelijk zijn werken eens met deze van Friedrich en je ziet de overeenkomsten.

2 Reacties op “Krijtrotsen op Rügen|Caspar David Friedrich|1818

  1. Mariella

    Hoi, welke overeenkomsten zie jij tussen dit werk van Gericault en dat van Friedrich’s kalkrotsen? Doel je op schildertoets, compositie?

  2. Krina Bericht auteur

    Nee, ik bedoel vooral de stijl van schilderen. In de romantische periode schilderde men de dingen vaak iets mooier dan de werkelijkheid,. Ook het dromerige effect zie je bij beiden terug. Niet zozeer op “Het vlot van Medusa”natuurlijk, maar wel op ander werk van Gericault.

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.