Sabijnse maagdenroof|Giambologna|1583

Giovanni da Bologna of Giambologna, zoals hij beter bekend is, is één van de belangrijkste beeldhouwers uit de vroeg Renaissance. Natuurlijk op Michelangelo na, waar ik graag later meer  aandacht aan wil besteden. Dit beeld staat in de Loggia dei Lanzi in Florence, een prachtige plek waar je de geschiedenis om je heen voelt, zoals eigenlijk overal in Florence. Dit was in die tijd een technisch hoogstandje, nog steeds misschien wel, de drie figuren die als het ware om elkaar heen gedraaid zijn. Op de grond ligt de Sabijnse vader die zijn dochter uit de armen van de Romein probeert te redden. Je moet helemaal om dit beeld heen lopen om de verschillende figuren goed te kunnen zien. Dat was helemaal nieuw in die tijd. De vele “beweging” die in het beeld zit, de emotie, de levensechte lichamen zijn allemaal kenmerken van de Renaissance. Om die reden kom je dit beeld vaak tegen in kunstgeschiedenisboeken. (Dit bericht is een herhaling uit 2015)

2 Reacties op “Sabijnse maagdenroof|Giambologna|1583

  1. sjaak oosterling

    Krina

    je herhaling doet niets af aan de imponerende schoonheid van dit beeldhouw meesterwerk

    De kunst van geloofwaardig herhalen kenmerkt zich vooral doordat de lezer of de kijker meteen meegenomen wordt in de wereld die hij kende en geen gemanipuleerde versie ervan.

  2. Harris

    Ongelooflijk knap en mooi gemaakt, alles klopt. En dat in 1583. Wij zijn ook in Florence geweest en herkennen je enthousiasme voor deze prachtige kunst. Groet Harris

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.