Twee slapende meisjes op de kachelbank | Albert Anker | 1895

Van de 600 olieverfschilderijen die Anker produceerde, zijn er 250 die kinderen als onderwerp hebben. Deze schilderijen staan bekend als zijn ‘kindertaferelen’. Wat menigeen daarin aanspreekt, is de uitbeelding van de kinderwereld in die tijd. Daarbij gaat het om ‘echte kinderen’. Zijn kinderen poseren niet, maar gaan vaak volledig op in hun handeling. Albert Anker toont zich een kinderkenner bij uitstek. Het is natuurlijk ook een prachtig onschuldig plaatje; slapende kinderen, je kunt er uren naar kijken.

1 Reacties op “Twee slapende meisjes op de kachelbank | Albert Anker | 1895

 1. sjaak oosterling

  Prachtige voorbeeld van empathisch observeren en doorgronden van wat zich voor deze schilder af speelt.
  we schrijven 1895 waarin dit wordt vast gelegd.
  Geen tijdperk van selfies en kleuren fotografie.

  ook niet nadat het schilderij onder welke omstandig heden dan ook blijkt te zijn verdwenen en niemand kan bewijzen dat de meisjes op het schilderij echt geleefd hebben.
  Er is een t v programma in Nederland dat in dergelijke twijfel gevallen de kreet , Gelukkig hebben we de foto,s nog hanteert . Ik schilder zelf ook als hobby maar val vaak noodgedwongen terug op de foto,s die ik maakte van mijn onderwerp want niemand haalt het in zijn hoofd om uren dagen maanden voor mij te poseren. met het risico dat ik meer ouderdoms vlekken schilder dan er in werkelijkheid aanwezig waren. en dat is maar goed ook want in een van mijn ogen is lichte staar geconstateerd.

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.